Vraag de tuinman op bezoek

Durf advies te vragen. Behoor jij tot die ondernemers die denken dat ze alles zelf moeten doen? Dan kun je iets leren van ondernemers die snel groeien.

Vraag de tuinman op bezoek

Durf advies te vragen. Behoor jij tot die ondernemers die denken dat ze alles zelf moeten doen? Dan kun je iets leren van ondernemers die snel groeien.

Interessante groeiblogs? Schrijf je dan in voor volgende b(v)logs.

Voornaam
Achternaam
E-mailadres

Vraag de tuinman op bezoek
Durf advies te vragen

 

Behoor jij tot die ondernemers die denken dat ze alles zelf moeten doen, alles moeten weten en alles beter moeten kunnen? Dan kun je iets leren van ondernemers die snel groeien: zij winnen advies in en besteden taken uit waar zij niet goed in zijn of die te tijdrovend zijn. Advies inwinnen kost tijd en uitbesteden kost geld, maar leveren uiteindelijk meer omzet én meer plezier op. Wie wil groeien, doet dat dus niet alleen.

Succesvolle ondernemers durven hun zwakke punten onder ogen te zien en laten zich daarin bijstaan door anderen. Ze omringen zich met inspirerende mensen die hen kunnen helpen om verder te groeien, zowel op persoonlijk vlak als bedrijfsmatig. Dat kan allereerst in je eigen netwerk.

 

Inhoudelijk netwerk

 

Jouw netwerk zorgt voor jouw groei. Zeker wanneer dat verder gaat dan golfen of een borrel drinken op de voetbalclub. Probeer gestructureerd kennis op te halen. Plan bijvoorbeeld als advocatenkantoor een sessie met een HRM adviseur en een incassobureau om te horen hoe zij de trends in jullie vakgebied beoordelen. Zoek meteen uit of het mogelijk is om samen te werken en nieuwe diensten te ontwikkelen.

 

Wie af en toe een open en eerlijk gesprek aangaat met andere ondernemers, helpt zichzelf verder. Een sparringpartner brengt je tot nieuwe inzichten. En een onverwachte ontmoeting brengt je tot nieuwe samenwerkingen. Start desnoods zelf een intervisiegroep waar je veilig met elkaar over inhoudelijke onderwerpen, problematische vraagstukken en belemmerende overtuigingen praat.

 

Alleen met open communicatie en samenwerking kun je met meer ondernemersplezier een grotere winst behalen. Zo kan netwerken zorgen voor kostenbesparing én inspiratie in éen. Heb je bijvoorbeeld een gedeeltelijk leegstaand kantoor of magazijn? Deel het met andere ondernemers en kijk meteen of jullie naar een gezamenlijke distributie kunnen toewerken. Inhoudelijk netwerken zorgt niet alleen voor begrip en opluchting. Problemen hardop uitspreken, betekent ook sneller een oplossing vinden.

Door vaker te vragen hoe andere ondernemers hun zaken aanpakken, leer je van de oplossingen die er al zijn en voorkom je veelgemaakte fouten. Daarmee versnel je jouw persoonlijke groei en die van je bedrijf. Andersom kun je ook anderen inspireren met jouw ervaring.

 

Inhuren groeispecialist

 

Ten tweede kan je ook een specialist inhuren. Vaak wachten ondernemers daar te lang mee. De ondernemers die mij inhuurde, liepen vaak al twee of drie jaar rond met allerlei persoonlijke en zakelijke vragen. Het inhuren van een expert versnelt je persoonlijke groei nog sterker, doordat die éen op éen met jou aan de slag gaat en alle aandacht heeft voor jouw doelen. Een groeispecialist zorgt voor een mooie tuin ;-) en helpt je gestructureerd bij het vergroten van je zakelijke impact.