Gras groeit niet harder wanneer je eraan trekt

Neem je medewerkers tijdig mee in je visie. Ofwel hoe zorg je dat je personeel net zo gemotiveerd is als jij?

Gras groeit niet harder wanneer je eraan trekt

Neem je medewerkers tijdig mee in je visie. Ofwel hoe zorg je dat je personeel net zo gemotiveerd is als jij?

Interessante groeiblogs? Schrijf je dan in voor volgende b(v)logs.

Voornaam
Achternaam
E-mailadres

Gras groeit niet harder als je eraan trekt
Neem je medewerkers tijdig mee in je visie

Jij bent ondernemer en dankzij jouw goede ondernemerseigenschappen heb je jouw bedrijf laten groeien tot een mooie onderneming met personeel. Een teken van succes, maar soms ook lastig om goed mee om te gaan. Want hoe zorg je dat je personeel net zo gemotiveerd is als jij?

Het roepen van “gewoon doen, handen uit de mouwen”, helpt dan helaas onvoldoende. Gras groeit immers ook niet harder als je eraan trekt. Maar wat helpt dan wel?

Intern richting geven

Wanneer heb jij jouw mensen voor het laatst bijgepraat over jouw doelen voor de komende tijd? Je strategisch (merk)plan is niet alleen bedoeld om de markt te veroveren. Het plan is ook intern richtinggevend. Zorg dus dat je mensen op de hoogte zijn van jouw plannen en laat hen meedenken, zodat het ook hun plannen worden. Vertel bijvoorbeeld over je omzetdoelen en geef minimaal per kwartaal een update van behaalde resultaten op omzet en acties.

Delegeren

Zelf aan de slag gaan met een taak omdat delegeren te lang duurt, is slechts een korte termijn oplossing. Investeer tijd in je personeel om ook hen te laten groeien. Vraag naar en reageer op suggesties van je medewerkers. Zeg regelmatig ‘dank je wel’, geef heldere en eerlijke informatie en spreek verwachtingen uit.

Werving & selectie

Daarnaast is het ook belangrijk dat de juiste mensen op de juiste plekken zitten, met een heldere taakverdeling. In de praktijk kom ik in het MKB nog wel eens tegen dat er met vrienden of vrienden van vrienden wordt gewerkt, zonder dat er naar de benodigde kwaliteiten is gekeken. En wat dacht je van extra moeilijkheden in de aansturing die dat geeft?

Interne organisatie

Professionaliseer in ieder geval de manier waarop je elkaar aanspreekt door middel van functionerings- en beoordelingsgesprekken. En stel de juiste overlegstructuur in voor een efficiënte manier van taakverdeling en effectieve manier van meedenken.  Ik zie nog steeds ondernemingen van middelgrote omvang die geen managementteam hebben. En waar de ondernemer van alles vindt van zijn medewerkers en dat ook laat merken maar niet in een cultuur van vertrouwen en  openheid.  Consistente en juiste communicatie stelt je medewerkers in staat om verbinding te leggen tussen hun rol, jouw verwachtingen en het grote plaatje van je zakelijke doelen.

De enige die je actief kunt veranderen, ben je zelf

Er zijn ondernemers die de schuld voor het achterblijven van groei buiten zichzelf leggen. De klanten zijn kritisch of de medewerkers zijn niet betrokken. Maar echte ondernemers staan vaak stil bij wie ze zijn en weten waar hun sterke en zwakke punten liggen. Eigen-wijsheid is dan een goede eigenschap!

Wees zelf de verandering die je wilt bereiken binnen je organisatie. Ook jij mag daarin groeien en bijleren. En maak daarbij meer gebruik van al bestaande oplossingen voor bijvoorbeeld betere communicatie met je team. Reserveer hiervoor aan het begin van het jaar tijd en geld zodat je jezelf, je team en je bedrijf nog beter kunt maken. Je wilt tenslotte ideeën uitvoeren die worden begrepen.